ویرایش محتوا

درباره ما

مجموعه زنان ، زایمان و نازائی دکتر زرگنج فرد

رسالت ما در مجموعه دکتر زرگنج فرد انجام تمامی خدمات زیبائی و درمانی زنان با حفظ استاندارد و اولویت سلامت مراجعین عزیز می باشد که در جهت تحقق این رسالت تیمی متشکل از پزشک متخصص ( دکتر افسانه زرگنج فرد ) و کادر مجرب با به کارگیری جدیدترین روش های علمی و به روز ترین دستگاه های پزشکی ، فعالیت خود را آغاز نموده است .
هدف ما زیبایی توام با حفظ سلامتی شماست …

با ما تماس بگیرید

شبکه های اجتماعی
 
به نظر می رسد شما در خصوص پایش سلامت بانوان سوالاتی دارید .

می توانید با کلیک روی لینک زیر ، شماره تلفن همراه خود را بگذارید تا مشاوران ما ظرف 24 ساعت با شما تماس بگیرند .

اختلالات هورمونی

اختلالات هورمونی

هورمون‌ ها پیامرسان‌ های شیمیایی در بدن هستند. این مواد در غدد درون‌ ریز بدن ساخته شده و از آن جا به نقاط مختلف بدن فرستاده می‌ شوند. هورمون‌ ها وظیفه کنترل بسیاری از اعمال بدن از جمله تنظیم متابولیسم یا همان سوخت‌ و ساز را برعهده دارند. در صورتی که سطح این هورمون‌ ها کمتر یا بیشتر از حد طبیعی باشد ٬‌گفته می‌ شود که فرد مبتلا به اختلالات هورمونی است . حتی یک تغییر کوچک در سطح هورمون‌ ها می‌ تواند باعث تاثیرات وسیعی در سطح بدن شود. با این حال فراموش نکنید که برخی نوسانات هورمونی در طی زندگی و نیز در طول شبانه‌ روز طبیعی است و نباید با اختلالات هورمونی که ناشی از عدم تعادل سطح هورمون‌ ها در بدن است٬ اشتباه شود.

در ادمه بررسی می کنیم :
  • اختلالات هورمونی چیست ؟
  • اختلالات هورمونی چه علائمی دارند؟
  • اختلالات هورمونی به چه علت رخ می‌ دهند؟
  • انواع اختلالات هورمونی
  • اختلالات هورمونی چگونه تشخیص داده می‌ شوند؟
  • اختلالات هورمونی چگونه درمان می‌ شوند؟
  • آیا اختلالات هورمونی باعث افزایش وزن می شود؟
  • اختلالات هورمونی در عادت ماهیانه
  • تست اختلالات هورمونی در خانه
  • جمع بندی
  • علائم زگیل تناسلی در زنان
  • علت بوجود آمدن زگیل تناسلی در زنان
  • چه زنانی در معرض ویروس اچ پی وی قرار دارند ؟
  • دوره نهفتگی برای زگیل های تناسلی
  • چه کسانی می توانند واکسن گارداسیل اچ پی وی را دریافت کنند ؟
  • درمان زگیل تناسلی در زنان
  • چه اتفاقی می افتد اگر زگیل های تناسلی درمان نشوند؟
  • اگر زنی تغییرات پیش سرطانی داشته باشد، آیا به سرطان مبتلا می شود؟
  • پیشگیری از بارداری در برابر عفونت HPV محافظت می کند؟
  • اگر در معرض زگیل های تناسلی هستیم (HPV) چه کاری انجام دهیم ؟
  • آیا تست برای تشخیص زگیل تناسلی وجود دارد؟
  • جمع بندی

اختلالات هورمونی چیست ؟

عدم تعادل هورمونی (اختلالات هورمونی) زمانی اتفاق می‌ افتد که هورمون در جریان خون کم یا زیاد باشد. به دلیل نقش اساسی آنها در بدن، حتی عدم تعادل هورمونی خفیف می تواند عوارض جانبی در سراسر بدن ایجاد کند.

هورمون ها مواد شیمیایی هستند که توسط غدد موجود در سیستم غدد درون ریز تولید می شوند. هورمون‌ ها از طریق جریان خون به بافت‌ ها و اندام‌ ها می‌ رسند و پیام‌ هایی را ارائه می‌ کنند که به اندام‌ ها می‌ گویند چه کاری و چه زمانی انجام دهند.

اختلالات هورمونی

اختلالات هورمونی چه علائمی دارند؟

هورمون‌ ها در کنترل بسیاری از اعمال بدن دخالت دارند. از این رو در صورتی که سطح هورمون‌ ها تغییر کند٬ طیف وسیعی از علائم ممکن است ایجاد شود. بر اساس این که سطح کدام هورمون‌ ها در بدن مختل شده باشد٬ علائم مختلفی می‌ توانند ایجاد شوند.

از جمله علائم شایعی که به دنبال اختلالات هورمونی در زنان و مردان ممکن است رخ دهد٬ می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. کاهش یا افزایش وزن ناگهانی یا ناخواسته
  2. ریزش مو
  3. خستگی بیش از حد
  4. ضعف عضلانی
  5. درد و خشکی مفاصل
  6. افزایش یا کاهش ضربان قلب
  7. تعریق
  8. افزایش حساسیت به سرما یا گرما
  9. یبوست یا افزایش دفعات اجابت مزاج
  10. تکرر ادرار
  11. احساس گرسنگی یا تشنگی بیش از حد
  12. افسردگی
  13. اضطراب و تحریک‌ پذیری
  14. کاهش میل جنسی
  15. نازایی
  16. تاری دید
  17. نازک شدن موها
  18. پف‌ آلود شدن چشم‌ ها

اختلالات هورمونی به چه علت رخ می‌ دهند؟

دلایل مختلفی برای اختلالات هورمونی وجود دارد. بر اساس این که کدام هورمون‌ ها درگیر هستند٬ علل مختلفی می‌ت وان برای آن نام برد. از جمله دلایل شایع اختلالات هورمونی می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. درمان هورمونی
  2. داروها
  3. درمان سرطان از جمله شیمی درمانی
  4. اختلالات خوردن
  5. اضطراب
  6. تروما یا جراحت

    اختلالات هورمونی خود می‌ توانند در ادامه منجر به عدم تعادل هورمونی شوند. از جمله این اختلالات هورمونی می‌ توان به دیابت شیرین (‌ نوع ۱ و نوع ۲) ، دیابت بی‌ مزه ، کم کاری تیروئید ، پرکاری تیروئید ، تیروئیدیت ، سندروم کوشینگ یا افزایش سطح هورمون کورتیزول ، هایپرپلازی مادرزادی غده فوق کلیه که باعث کاهش سطح هورمون‌ های کورتیزول و آلدسترون می‌ شود و بیماری آدیسون اشاره کرد .

انواع اختلالات هورمونی

انواع مختلفی از اختلالات هورمونی در جهان وجود دارند. دیابت شایع‌ ترین اختلال هورمونی در جهان است. از دیگر اختلالات هورمونی می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

ناکارآمدی غده آدرنال

در این بیماری غده آدرنال یا همان فوق‌ کلیه مقدار کمی هورمون کورتیزول و در مواردی آلدسترون ترشح می‌ کند. علائم این ناهنجاری شامل خستگی ٬ ناراحتی معده٬ دهیدرتاسیون و تغییرات پوستی است.

بیماری کوشینگ

تولید بیش از حد هورمون‌ های هیپوفیزی می‌ تواند در ادامه باعث پر کاری غده فوق‌ کلیه شود. یک ناهنجاری مشابه به نام سندروم کوشینگ هم وجود دارد که اغلب در افرادی که برای طولانی مدت کورتون مصرف کرده اند ٬ رخ می‌ دهد.


آکرومگالی و سایر ناهنجاری‌های مرتبط با هورمون رشد

درصورت که غده هیپوفیز بیش از حد هورمون رشد ترشح کند٬ استخوان‌ ها و دیگر مناطق بدن کودک به صورت غیر عادی و سریع رشد خواهند کرد و دچار بیماری آکرومگالی می‌ شود. در صورتی که سطح هورمون رشد پایین‌ تر از حد طبیعی باشد٬ کودک دچار کوتاهی قد می‌ شود.

پرکاری تیروئید یا هایپرتیروئیدی

در صورتی که غده تیروئید بیش از حد هورمون تیروئیدی ترشح کند٬ فرد دچار پرکاری تیروئید خواهد شد. این بیماری خودش را با علائمی از قبیل کاهش وزن ٬‌ تعریق و افزایش تعداد ضربان قلب نشان خواهد داد. شایع‌ ترین علت ابتلا به پرکاری تیروئید٬ نوعی بیماری خود ایمنی به نام گریوز است.

کم کاری تیروئيد یا هایپوتیروئيدی

در این بیماری غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئیدی ترشح نکرده و منجر به بروز علائمی از قبیل افسردگی٬ یبوست٬ خشکی پوست و خستگی می‌ شود.

سندروم تخمدان پلی‌ کیستیک یا ‌PCOS

تولید بیش از حد هورمون‌ های آندروژنی یا مردانه باعث می‌ شود که تخمک‌ گذاری در بدن زنان مختل شود. این اختلال تخمک‌ گذاری خودش را با علائمی از قبیل بی‌نظمی پریود٬ رشد موهای زائد و جوش نشان می‌ دهد.

اختلالات هورمونی چگونه تشخیص داده می‌ شوند؟

فراموش نکنید که هیچ راه قطعی برای تشخیص اختلالات هورمونی وجود ندارد. پزشک ابتدا شرح حال دقیقی از علائم و بیماری‌ های زمینه‌ ای شما می‌ گیرد. خوب است یک لیست کامل از داروها٬ مکمل‌ ها و ویتامین‌ هایی که مصرف می‌ کنید آماده کرده و در جلسه ویزیت آن را به پزشکتان ارائه دهید.

پزشک ممکن است هر یک از سوالات زیر را از شما بپرسد:

چه مدت است که این علائم را تجربه می‌ کنید؟
چه عواملی به بهبود علائمتان کمک می‌ کنند؟
آیا اخیرا دچار اضافه یا کاهش وزن شده اید؟
آیا اخیرا بیشتر از قبل دچار اضطراب می‌ شوید؟
آخرین بار کی پریود شده اید؟
قصد بارداری دارید؟
آیا مشکلی از نظر نعوظ ندارید؟
آیا حین رابطه درد ندارید؟ دچار خشکی واژن نشده اید؟
بر اساس شرح حالی که به پزشک می‌ دهید٬ او ممکن است یکی یا چند تا از تست‌ های تشخیصی زیر را برای شما درخواست کند:

آزمایش خون
سطح بسیاری از هورمون‌ ها از جمله تیروئید٬ استروژن٬ پروژسترون و کورتیزول با کمک آزمایش خون قابل اندازه‌ گیری است.

معاینه لگن

اگر زن هستید٬ پزشک ممکن است برایتان تست پاپ اسمیر درخواست کند تا هرگونه شواهد از نظر توده٬ تومور یا کیست را در شما ارزیابی کند.

اگر مرد هستید پزشک ممکن است بیضه‌ ها را برای یافتن هر گونه یافته غیر طبیعی بالینی بررسی کند.

سونوگرافی
با کمک امواج صوتی تصویری از ارگان‌ های درونی بدن گرفته می‌ شود. پزشک ممکن است برای بررسی غدد از جمله غده تیروئید٬ بیضه‌ ها و تخمدان‌ ها برایتان سونوگرافی درخواست کند.

تست‌ های اختصاصی‌ تر
در ادامه پزشک ممکن است بر اساس این که به درگیر کدام غده شک کرده باشد٬ تست‌ های اختصاصی‌ تری برایتان درخواست کند؛ از جمله این تست‌ های تشخیصی می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

بیوپسی یا نمونه‌ برداری ، MRI ، اشعه ایکس ، اسکن تروئید و تست اندازه‌ گیری اسپرم

اختلالات هورمونی

اختلالات هورمونی چگونه درمان می‌ شوند؟

درمان اختلالات هورمونی بستگی به نوع بیماری و علت زمینه‌ ای بروز آن دارد. اصلاح سبک زندگی٬ درمان دارویی و در مواردی انجام جراحی می‌ تواند کمک‌ کننده باشد.

ورزش کردن

شاید به جرات بتوان گفت که یکی از راهکارهای راهگشا برای انواع اختلالات هورمونی زنانه ، ورزش کردن باشد. خیلی از بدکاری‌ های هورمونی ناشی از کم تحرکی و عادات غذایی نا سالم است. ورزش باعث ترشح هورمون‌ هایی می‌ شود که می‌ تواند قند خون، چاقی، استرس و بی خوابی را کنترل کند و به طور کلی هورمون‌ ها را در بدن به تعادل برساند.

درمان‌ های دارویی

درمان‌ های دارویی معمولا آخرین راهی است که دکترها به آن متوسل می‌ شوند. چرا که بدن شما باید خودش به این تعادل برسد که هورمون‌ ها را به شکل طبیعی در بدن ترشح کند. داروها فقط می‌ توانند نشانه‌ های آزاردهنده‌ اختلالات هورمونی زنانه را کم کنند. اما اگر بدن به تعادل نرسد پس از قطع دارو نشانه‌ ها مجددا باز خواهند گشت بنابر این سعی کنید بیشتر با ورزش کردن و عادات غذایی سالم نشانه‌ ها را بهبود ببخشید.

مکمل های غذایی

روی ، پتاسیم ، امگا سه و فیبر از جمله مکمل‌ های موثر هستند که خوردن آن‌ ها به هر کسی پیشنهاد می‌ شود. در طب سنتی و گیاهی خوراکی‌ های زیادی را می‌ توانید پیدا کنید که به تعدیل نشانه‌ ها می‌ توانند کمک کنند.

کم کردن استرس

استرس از جمله عواملی است که می‌ تواند بر تمام عملکردهای بدن تاثیر سو داشته باشد مخصوصا استرس‌ های ناسالم و دراز مدت. همچنین استرس می‌ تواند باعث افسردگی بشود، می‌ تواند باعث بی نظمی دوره‌ های قاعدگی گردد ضمن این که مشکلات گوارشی از جمله زخم معده نیز از استرس تاثیر می­ پذیرد.

آیا اختلالات هورمونی باعث افزایش وزن می شود؟

بله، اختلالات هورمونی خاص می تواند باعث افزایش وزن شود، از جمله :

کم کاری تیروئید:

این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که سطح هورمون تیروئید شما پایین است، که باعث می شود متابولیسم شما کند شود. این پدیده می تواند باعث افزایش وزن شود.


سندرم کوشینگ:

این یک بیماری نادر است که زمانی اتفاق می افتد که بدن شما هورمونی به نام کورتیزول بیش از حد داشته باشد. منجر به افزایش وزن سریع در صورت (گاهی اوقات “صورت ماه”)، شکم، پشت گردن (گاهی اوقات “قوز بوفالو” نامیده می شود) و سینه شما می شود.


یائسگی:

در طول یائسگی ، بسیاری از افراد دچار اضافه وزن می شوند که دلیل آن تغییرات هورمونی است که باعث کند شدن متابولیسم آنها می‌ شود. مهم است که به یاد داشته باشید که این نوع “عدم تعادل هورمونی” طبیعی و بخشی مورد انتظار از زندگی است.


چندین عامل دیگر در افزایش وزن نقش دارند. اگر افزایش وزن غیر منتظره ای را تجربه می کنید یا نگران وزن خود هستید، با پزشک خود صحبت کنید. برخی عدم تعادل های هورمونی می تواند باعث اضطراب شود، از جمله:

پرکاری تیروئید:

هورمون تیروئید اضافی متابولیسم شما را تسریع می کند. این می تواند باعث اضطراب، علاوه بر عصبی بودن غیر معمول، بی قراری و تحریک پذیری شود.


سندرم کوشینگ:

در حالی که به اندازه یک علامت رایج نیست، سندرم کوشینگ (کورتیزول بیش از حد) می تواند باعث اضطراب و همچنین افسردگی و تحریک پذیری شود.


کمبود هورمون رشد با شروع بزرگسالی:

بزرگسالان مبتلا به کمبود هورمون رشد اغلب گزارش می دهند که دارای اضطراب و یا افسردگی هستند.

چندین شرایط و عوامل دیگر می توانند باعث اضطراب شوند. اگر اضطراب دارید، مهم است که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

اختلالات هورمونی در عادت ماهیانه

علل این عارضه هم بسیار متفاوت و پر دامنه است که اختلال در کارکرد تخمدان و مصرف قرص های ضد بارداری فقط ۲ علت آن است اما باید متذکر شد که قرص های ضد بارداری باعث اختلالات هورمونی نمی شود بلکه این قرص ها به بیمارانی داده می شود که از نامرتب بودن عادت ماهیانه شکایت دارند.

اختلالات هورمونی

تست اختلالات هورمونی در خانه

اگر علائم یائسگی را تجربه می‌ کنید، ممکن است وسوسه شوید که یک کیت تست خانگی را امتحان کنید. کیت‌ های تست خانگی ، هورمون تحریک‌ کننده‌ فولیکول (FSH) را در ادرار شما اندازه می‌ گیرند. سطوح FSH با وارد شدن شما به دوره‌ یائسگی افزایش می‌ یابد اما سطوح آن در طول یک دوره‌ طبیعی قاعدگی نیز کم و زیاد می‌ شود. این تست می‌ تواند نشانه‌ ای باشد مبنی بر اینکه دوره‌ یائسگی آغاز شده است یا نه اما نمی‌ تواند به شما یک نتیجه‌ قطعی بدهد و بگوید دچار اختلالات هورمونی شده اید یا خیر.

جمع بندی

هورمون‌ ها مواد شیمیایی هستند که از غدد درون‌ ریز به درون خون ترشح می‌ شوند. این مواد وظیفه انتقال پیام‌ ها را به نقاط مختلف بدن بر عهده دارند. در صورتی که سطح این هورمون‌ ها در بدن مختل شود‌٬ اختلالات هورمونی بروز می‌ یابند. بر حسب نوع درگیری ٬ طیف وسیعی از علائم ممکن است رخ دهد ؛‌ کاهش وزن ٬ ریزش مو و خستگی بیش از حد از جمله علائم قابل ذکر است. آزمایش خون در اغلب موارد به تشخیص بیماری کمک می‌ کند. برحسب نوع اختلالات هورمونی گزینه‌ های درمانی متنوعی در دسترس است.

به وقت ملاقات نیاز دارید؟

درخواست وقت ملاقات

"*" indicates required fields

نام و نام خانوادگی*

در صورتی که از خانم دکتر افسانه زرگنج فرد نوبت برای تشخیص و درمان اختلالات هورمونی میخواهید ، لطفا شماره تلفن همراه خود را بگذارید تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس گرفته و برای شما با توجه به ساعات و روزهای خالی ، نوبت بگذارند .

 

مشاوره رایگان ( از ساعت 9 الی 20 )

رسالت ما در مجموعه دکتر زرگنج فرد انجام خدمات درمانی زنان با حفظ استاندارد و اولویت سلامت مراجعین عزیز می باشد که در جهت تحقق این رسالت تیمی متشکل از پزشکان و متخصصین و کادر مجرب با به کارگیری جدیدترین روش های علمی ، فعالیت خود را آغاز نموده است . هدف دکتر زرگنج فرد، حفظ سلامتی مراجعان در عین تامین خواست ایشان برای نیل به حداکثر طراوت و شادابی است.

روزهای کاری

شنبه - پنجشنبه : 20.30 - 09.00
جمعه و ایام تعطیل : فقط با هماهنگی قبلی
خانه
حساب کاربری
خدمات
جستجو